Martes 28 Novembro 2023

Os riscos de comer só froita: por que é perigosa a dieta que seguiu Pione Sisto?

O futbolista do Celta confesou que tivo que abandonar unha dieta a base de froita porque "todo se volviu demasiado intenso"

Un smartphone, moitos seguidores e poucas precaucións poden xerar moitos problemas. Algunhas actitudes mesmo poden chegar a poñer en perigo a saúde, como é o caso do predicamento que acadan algunhas pseudoterapias e pseudociencias ou determinadas dietas milagre‘ que, en realidade, poden xerar máis problemas que solucións para o organismo. O último destes casos foi o do futbolista do Celta de Vigo Pione Sisto, que nas últimas semanas compartiu nas redes sociais un desafío chamado “Fruit Fast” no que, alimentándose só de froitas, dicía estar purificando e limpando o organismo.

Pero Pione Sisto tivo que deixalo cando levaba xa máis de 20 días seguindo este perigoso desafío. “Volveuse demasiado intenso”, confesou o futbolista nun vídeo publicado nas redes o pasado martes. Explicaba que “estaba empezando a mergullarme moito no meu subconsciente”, afirma Sisto.

“É posible que pase isto”, afirma Manuel Portela, experto en nutrición, doutorando nesta materia pola UVigo e a USC e nutricionista de Charro Salud. “O corpo envía sinais para advertir de que lle faltan nutrientes; e poden ser sinais en forma de astenia ou de calafríos, pero tamén en forma de desacougo mental”, expón Portela.

Unha dieta “desequilibrada e restritiva”

Comer só froita priva ao organismo de numerosos nutrientes esenciais, “algo que é máis perigoso no caso dunha persoa que practica deporte” como Pione Sisto. “Precísase ferro, para levar o osíxeno ás células, e a froita non o achega”. Alén disto, tampouco se reciben oligoelementos, proteínas e graxas, igualmente necesarias para o funcionamento normal do corpo, segundo explica Manuel Portela.

No caso concreto dos deportistas, “o déficit de proteínas empeora o funcionamento muscular; a falta de ácidos graxos esenciais e omega 3 é crítica para as membranas celulares; e as carencias de vitaminas como B12, B6, D ou a creatina tamén afectan ao rendemento deportivo en gran medida”.

E os problemas non acaban aquí: “En persoas que practican deporte precísanse un mínimo de 3.500 quilocalorías para cubrir as necesidades, e habería que comer moita froita para chegar a elas”. Este exceso de froitas e, por tanto, de fructosa, produce unha achega maior de hidratos de carbono do que precisa o corpo. Ao tempo, segundo expón este investigador, a fibra da froita produce “un exceso de deposicións, mesmo con diarrea, e por tanto, unha perda maior de líquidos“. As persoas con risco de diabetes tamén poderían padecer complicacións, xa que o exceso de fructosa causa problemas.

A recomendación de Manuel Portela é, por tanto, a do sentido común. “As dietas poden dar saúde, pero tamén traer enfermidades. Hai que cubrir, dentro duns límites, as necesidades que cada persoa ten pola súa condición e modo de vida”.

 

DEIXAR UNHA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio emprega Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

Relacionadas

Os grelos poden previr o cancro? Estudan a dieta atlántica como vía terapéutica

Unha revisión analiza as propiedades farmacolóxicas dos alimentos consumidos no sur de Europa que poderían ter propiedades antitumorais

‘Picona’, ‘Famosa’ e ‘Luguesa’: as 16 variedades galegas de castaña que descoñecías

Unha guía sobre os tipos de bullotes que se dan en Galicia amosa as diferentes cores e formas destes alimentos

Substituír a metade da carne e o leite por vexetais reduciría as emisións globais

Se de aquí ao 2050 cambiamos o 50% dos produtos animais por outros de orixe vexetal, diminuirían un 31% os gases de efecto invernadoiro