Mércores 29 Novembro 2023

A falta de diversidade na microbiota asóciase con maior gravidade en doenzas cardíacas

Un equipo de científicos de Estados Unidos publica unha revisión para afondar na relación o intestino e o sistema cardiovascular

Cada vez máis estudos asocian a falta de diversidade nas nosas bacterias intestinais cunha maior gravidade doutra doenzas. Unha revisión desenvolvida por científicos da Universidade de Georgetown, en Estados Unidos, revela que un microbioma menos diverso está relacionado con maior risco de morte e hospitalización nos pacientes con insuficiencia cardíaca. Os resultados da investigación acaban de ser publicados na revista Heart Failure Reviews.

Un ecosistema variado

Máis polo miúdo, o microbioma intestinal é un ecosistema composto principalmente de bacterias, así como de virus, fungos e protozoos. Para analizar e describir a súa relación coas enfermidades cardiovasculares —unha das principais causas de morte en todo o mundo— os investigadores fixeron unha revisión dos estudos científicos publicados sobre este tema nos últimos sete anos. Máis especificamente, centraron a súa atención nun metabolito nocivo, o N-óxido de trimetilamina (TMAO), que pode producirse ao consumir produtos lácteos enteiros, xemas de ovo e carne vermella.

“Para diagnosticar e controlar a insuficiencia cardícada baseámonos en certos achados e resultados de probas, pero non sabemos como a función cardíaca deficiente inflúe nas actividades do intestino, incluída a absorción de alimentos e medicamentos”, di a profesora Kelley Anderson, autora do estudo. “Agora existe unha relación de ida e volta entre o corazón e o intestino, xa que o os sistemas non funciona de maneira illada: a saúde dun pode influír directamente noutro, pero aínda non está claras as conexións”, engade a investigadora.

Máis de 500 artigos analizados

O equipo da Universidade de Georgetown analizou 511 artigos publicados entre 2014 e 2021 que conectaban o microbioma coa insuficiencia cardíaca, centrando a súa atención nos 30 artigos máis relevantes. Nos últimos anos, grazas ao avance nas tecnoloxías, en especial das ferramentas que poden examinar de preto as funcións biolóxicas do ADN e o ARN no corpo, proporcionaron información máis detallada sobre a relación intestino-corazón. Malia que os investigadores non determinaron os efectos da dieta na interacción microbioma-sistema cardiovascular, si acharon que a nutrición é un compoñente importante e instan a seguir investigando nesta liña.

De cara a posibles intervencións para mitigar os impactos negativos do microbioma na enfermidade cardíaca, Anderson anotou que hai estudos en curso que avalían o uso de antibióticos, prebióticos e probióticos, todo eles con capacidade para afectar o microbioma, así como outros elementos intestinais que se adhiren e axudan a transportar os elementos nocivos fóra do intestino.


Referencia: The heart and gut relationship: a systematic review of the evaluation of the microbiome and trimethylamine-N-oxide (TMAO) in heart failure (Publicado en Heart Failure Reviews)

DEIXAR UNHA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio emprega Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

Relacionadas

O que sabemos do papel da microbiota no autismo e como pode mellorar os tratamentos

Recentes achados revelan que a presenza ou ausencia de determinadas bacterias inflúen nos síntomas que sofren os nenos con TEA

Novas pistas sobre enfermidades milenarias xorden no intestino

Os vínculos entre o microbioma e doenzas como a artrite ou o párkinson poderían permitir diagnósticos máis temperás

O SIBO nas redes sociais, unha alarma “que non existe”

Os expertos advirten que se trata dunha patoloxía moi pouco predominante e grave en comparación con outras alteracións gastrointestinais

Sonia Villapol: “En Galicia estímase que 75.000 persoas teñen covid persistente”

A neurocientífica galega acaba de publicar un libro no que reflexiona sobre as leccións aprendidas durante a pandemia